Aanscherping regels NHG

Wie overweegt om een hypotheek over te sluiten naar een geldlening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), moet even goed opletten. Per januari 2020 veranderen een paar regels, waardoor oversluiten minder makkelijk wordt.

Lagere rente

De NHG is populair omdat hypotheken met deze garantie bij vrijwel alle geldverstrekkers een lagere rente opleveren. Omdat de bank minder risico loopt wanneer de klant de hypotheek om een of andere reden niet meer kan betalen. Dan springt de NHG namelijk bij. Alles onder bepaalde voorwaarden natuurlijk, maar die kun je opvragen bij je financieel adviseur en lezen op www.nhg.nl.

Twee wijzigingen

De financiële website wegwijs.nl meldt echter dat er per januari 2020 twee belangrijke voorwaarden wijzigen: zo wordt er vanaf die datum rekening gehouden met de waarde van je woning. Eerder deed deze er niet toe en had je alleen te maken met de hoogte van je hypotheek. Op dit moment is die maximale hoogte 290 duizend euro, maar dit wordt regelmatig geïndexeerd en kan dus veranderen. De juiste waarde vind je op de NHG-website.

Woningwaarde

Bij die maximale hypotheekhoogte wordt vanaf 2020 zoals gezegd ook gekeken naar de woningwaarde. Die mag volgens de nieuwe regel niet boven de 310 duizend euro uitkomen. Volgens wegwijs.nl ligt de gemiddelde woningwaarde nu echter al een stuk hoger (314.225 euro), dus houd hier rekening mee. Daarnaast mag de woningschuld sowieso niet hoger zijn dan de woningwaarde.

Meer waard

Nu is het zo dat je NHG kunt aanvragen als je schuld onder de 290 duizend euro ligt, ook als is je huis meer waard dan die 310 duizend euro. Toch loont onderzoek, ook voor ná 31 december dit jaar. Wegwijs rekent voor dat een klein renteverschil immers al kan lonen: bijvoorbeeld een rentekorting van 0,25 procent op een hypotheek van 250 duizend euro. Dat levert volgens de website een voordeel van 625 euro bruto op. Hoe hoger de schuld, hoe meer rendement, want om in aanmerking te komen, moeten er wel kosten worden gemaakt, onder andere voor advies en notaris. Daarnaast betaal je ook een eenmalige provisie, op dit moment 0,9 procent van het hypotheekbedrag. Bij een kleine restschuld kunnen deze kosten het voordeel mogelijk onderuit halen.

Vraag je financieel adviseur

Of een NHG hypotheek bij jouw situatie past, is dus van veel factoren afhankelijk. Dat de regels per januari 2020 worden aangescherpt, is misschien een goed moment om nu nog even goed naar de mogelijkheden te kijken. Laat je daarbij altijd adviseren door een deskundig financieel adviseur.