Gun inbrekers geen feestje

De kerstdagen komen er aan. Veel huizen staan dan leeg in verband met familiebezoekjes, uitstapjes of vakanties. Hierdoor zijn het helaas ook feestdagen voor inbrekers. Om hun feestje te vergallen is het belangrijk om preventiemaatregelen te nemen.

Succes

Dit soort periodes is voor de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) tijd om naar buiten te treden. Deze stichting is een samenwerkingsorganisatie tussen overheid en bedrijfsleven en wil woningbezitters bewuster maken van maatregelen om inbraak te voorkomen. Met succes, want werd in 2012 nog 91 duizend keer een – poging – tot inbraak gepleegd, vorig jaar was dit aantal gedaald naar 49.500. Een mooi succes, maar nog altijd gaat het om een hoog aantal.

Bewegend licht

Om het inbrekers minder gemakkelijk te maken, zijn er natuurlijk allerlei oplossingen te bedenken: hang- en sluitwerk met het Politiekeurmerk Veilig Wonen, alarminstallaties, camera’s etc. Maar het begint vaak al met eenvoudigere tips. Met als belangrijkste: laat met behulp van een tijdschakelaar lampen aangaan die normaal gesproken ook aan zijn. Ook op de bovenverdieping. Ga je maar een avondje weg, laat dan eventueel de televisie aan of maak gebruik van elektrische kaarsen: die flikkeren net zoals echte kaarsen en geven, net zoals het beeld van televisie, bewegend licht.

Geen dure spullen

Ben je langer weg, laat dan een bewoonde indruk achter maar laat geen dure spullen in het zicht rondslingeren. Zet bijvoorbeeld een paar borden op het aanrecht alsof je net hebt ontbeten. Vraag buren om een oogje in het zeil te houden en laat iemand dagelijks de post uit het zicht leggen en eventueel de gordijnen openen en sluiten.

Doe de check

Wie meer wil weten, kan kijken op www.inbraakmislukt.nl. Hier vind je nog meer tips en – heel interessant – filmpjes en foto’s over de werkwijze van inbrekers en wat je hier tegen kunt doen. Doe bovendien de check: zie hoe je per deur of raam de juiste maatregelen kunt treffen om een dikke streep te zetten door het kerstfeest voor inbrekers.